Afinar el diàleg
Una conversa entre art, tecnologia i societat
Una de les constants en la meva recerca, com a creadora, dona i resident d'aquest espai que compartim en el temps, és tractar d'esbrinar quins són els vincles que establim amb els elements que conformen el terreny que habitem i els perquès. Em fascina desgranar la complexitat de la condició humana i alhora, especular sobre els impulsos que ens connecten i desconnecten a punts determinats amb nosaltres, amb els altres i amb l'entorn.
Si considerem l'art com un reflex de la societat, podem apreciar com molts artistes, hem anat incorporant la tecnologia en el nostre procés de treball, amb l'ànim de continuar explorant allò que ens interessa i alhora, plantejant noves vies de pensament.
Per endinsar-nos en la reflexió que vull compartir amb vosaltres, farem un salt enrere i ens situarem a finals del s. XX, quan en Tim Berners-Lee, científic informàtic britànic, va imaginar un espai des d'on compartir informació, a través de milions de computadores connectades entre si a través d'Internet: la World Wide Web. Una xarxa infinita, que aconseguiria que Internet fos realment accessible i útil per al món. La seva popularització fou denominada el que coneixem com a revolució digital i paral·lelament i de forma progressiva, s’anirien aixecant les noves estructures socials i econòmiques que han anat variant les nostres dinàmiques diàries, fins al dia d'avui.
Ara, ens aproparem plegats al treball de Joana Moll, artista i investigadora nascuda a Barcelona a principis dels anys vuitanta. La seva obra està centrada a identificar les estructures que sostenen la gran xarxa i en fer-les visibles. L'autora treballa a partir de dades i ens convida a repensar l'impacte que tenen les noves tecnologies en la vida quotidiana dels éssers humans.
Virtual watchers és una peça que posa de manifest la riquesa que sorgeix de la intersecció entre art, tecnologia i societat i de com a través de l'art, podem obrir noves narratives que facilitin la comprensió d'un entorn, sovint, força hermètic. Moll es dedica a investigar i analitzar al llarg de tres anys, juntament amb l'antropòleg Cédric Parizot, la dinàmica del crowdsourcing. El punt de partida és Blueservo, una comunitat virtual creada l'any 2008, que convida els usuaris a donar-se d'alta de forma gratuïta a la plataforma, perquè puguin vigilar la frontera entre Mèxic i els EUA, a través de les 200 càmeres instal·lades de forma estratègica a la zona, des dels ordinadors de casa seva.
Els usuaris poden fer comentaris entre ells i denunciar qualsevol sospita que tinguin referent a l'entrada il·legal de persones. La denúncia arriba al xèrif del comtat de forma anònima i ell s'encarrega de supervisar-la i prendre les mesures pertinents. Continuant la recerca, l'artista descobreix un grup de Facebook creat per persones de la comunitat de BlueServo. Allà, els mateixos usuaris que vigilen des de casa i alerten de possibles entrades il·legals al país, cedeixen de forma voluntària i gratuïta les seves dades personals com el nom, el gènere i la ubicació, entre d'altres. També comparteixen captures de pantalla i comenten situacions concretes de cada acció detectada a la frontera.
Per una banda, la tecnologia els hi atorga als usuaris de Blueservo un poder, el de vigilar i denunciar. Això els col·loca, des de la seva perspectiva, en una posició de superioritat envers aquells que tracten de travessar els límits. Alhora, en cedir les seves dades i sense ser-ne conscients, són vigilats per aquest ant gegant invisible, que els situa en un context d'inferioritat envers les figures que apareixen a les càmeres, que enregistren els moviments de cossos que no poden ser identificats.
La peça final que presenta Moll, posa a disposició de l'espectador una finestra interactiva que els permet accedir a gravacions originals de vídeo, capturades per les càmeres de vigilància. D'aquesta manera, els espectadors poden navegar per les converses que van sorgir en el grup de Facebook, que va reunir a alguns dels ciutadans voluntaris actius en la plataforma i en fer-ho, ressalta el paper fonamental de la inversió emocional i els intercanvis entre aquestes persones en la construcció i legitimació d'un sistema postpanòptic. Els vigilants, vigilats.
Mentre recorro cada passa que dona Moll en el seu projecte, penso en la responsabilitat que hem atorgat als dispositius. Com hem delegat les operacions que ens incomoden, aquelles que no volem veure ni reconèixer i que viatgen arreu de forma invisible, per impactar a la vida "dels altres".
Al mateix temps, però, aquestes accions són també les que ens ajuden a raonar, a prendre conscisciència de com afecten els nostres gestos, mesurar-ne els efectes i fins i tot repensar-los. Però clar, ens estem saltant una part del procés i l’estem invisibilitzant, fins al punt que ja no som capaços de percebre’ls. Ara bé, els obstacles no desapareixen per art de màgia. No pain no gain, diuen.
Els dispositius formen part del que som, conviuen amb i en nosaltres, afectant, sens dubte, al desenvolupament de la nostra espècie i a la forma que està prenent el nostre ecosistema. Ens hem convertit en una espècie híbrida, on els marges entre humans i tecnologia es dilueixen per donar lloc a noves formes de fer, que cal acollir i revisar.
Afortunadament, sempre ens quedarà l’art, tot i que les males llengües el defineixin com la mala ciència, i la seva pràctica, aquella que ens convida a continuar desplaçant el pensament, la mateixa que ens indica que l'art és un gran generador de diàleg, capaç d’obrir un espai tangible on els éssers humans, la tecnologia i la societat conviuen, ens agradi o no.
Publicat a Quadern de les idees, les art i les lletres, NÚM. 232 -LES ARTS VISUALS EN LA CRUÏLLA - 29/10/2024
BIBLIOGRAFIA I RECURSOS EMPRATS
ALSINA, Pau (2019). Cultura i tecnologia. [Recurs d'aprenentatge FUOC]. HAYLES, N. Katherine, My mother was a computer, digital subjects and literary texts, Publisher, University of Chicago Press, 2005, ISBN 10: 0226321479 I CCCB, web del museu, disponible aquí www.cccb.org ALSINA, Pau (2007). Humanismo 2.0: Arte, ciencia, tecnología y Sociedad. XP07/930100/01357 [Recurs d'aprenentatge FUOC]. WAELDER, Pau, Comisariado y conservación de arte digital, PID_00166815, [Recurs d'aprenentatge UOC]. DOMÈNENCH, Miquel, TIRADO SERRANO, Francisco, La teoría del actor-red. Una aproximación simétrica.